fodestogo2_opt.jpg

Facebook viktig i kampen

I november pågikk to beslektetede aksjoner på Facebook – fjesboka. Den ene skulle hindre nedleggelse i Valdres, den andre arbeidet mot sommerstenging på Stord.

aina_opt.jpg

På Facebook kan man opprette grupper der hvem som helst kan melde seg inn hvis de er enige i gruppas formål. Da Aina Renate Jordet så på nyhetene at hennes lokale fødestue var truet av nedleggelse ble hun sint og oppgitt. Hun var litt i tvil om fjesboka var den retta arenaen og trodde ikke den ville få særlig stor betydning, men opprettet likevel en gruppe: «Nei til nedlegging av Valdres Fødestogo», og sendte invitasjoner til sine venner.

Ringer i vann

Som ringer i vann spredte invitasjonene seg videre og dagen etter ringte en journalist til Aina Renate. Omtalen i Oppland Arbeiderblad satte ytterligere fart i sakene og i skrivende stund har gruppa 1.800 medlemmer.


Gruppa var viktig både da Bente Rolfsen Anti og Aina Renate arrangerte fakkeltog 22. november og da de demonstrerte ved fødestua ei uke seinere.

Halve Valdres underskriver

– Vi startet en underskriftskampanje og la ut lister i butikker i de seks kommunene i Valdres. Noen på gruppa foreslo å legge den ut på opprop.no også, forteller Aina Renate

Fredag 29. november overleverte hun over 9.000 underskrifter til ledelsen for Gjøvik sykehus.

– Jeg tror direktøren ble litt paff da han fikk se bunken, innbyggertallet i Valdres er under 18.000!

Aina Renate fikk ikke føde ved fødestua fordi hun var førstegangsfødende, men hun hadde både svangerskaps- og barselomsorgen der, og er veldig fornøyd med oppfølgingen hun fikk – og at fødestua nå har fått et pusterom.

Rykter på Stord

På Stord fikk Henriette Matre og Monica Litlabø tidlig i november nyss om at fødeavdelingen der måtte stenge sommeren 2009. Monica var med og kjempet – og vant – da avdelingen skulle stenge sommeren 2004. De to varslet media og dagen etter var de førstesideoppslag i lokalavisa.

Neste steg var å opprette en gruppe på fjesboka: «Støtt opp om føden på Stord ». I dag har gruppa nesten 3.500 medlemmer. Kvinnene tok også initiativ til ei arbeidsgruppe og brukte media aktivt. Med både politikere og fastleger i ryggen sto de sterkt. De hadde også direkte kontakt med helseforetaket, bl.a. møtte de klinikkdirektøren.

Seieren kom fort

henriette_opt.jpg– Vi la ut underskriftslister i alle de berørte kommunene, og fikk inn 5.000 bare på Stord. I de andre kommunene rakk vi ikke samle inn igjen listene før nyheten kom 3. desember: sommerstenginga var skrinlagt, vi vant! forteller Henriette med et stort smil.

– Selv om administrerende direktør i Helse Fonna, Kari Ugland, påsto at avgjørelsen ikke hadde noe med aksjonen vår å gjøre tror jeg vi spilte en viktig rolle.

Henriette har født begge sine barn på Stord. Selv da hun bodde i Stavanger reiste hun hjem til øya fire uker før terminen for å være sikker på å få føde der.

– De som jobber på føden her er fantastiske, de sender deg ikke hjem fra barsel før du er klar. Fødeavdelingen er spesielt viktig for de som bor lengst unna. Turen til Stord i båt er ille nok om de ikke deretter må kjøre bil til Haugesund for å få føde, sier Herniette.

Lenker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *