Føder langs veien i Ryfylke

Kvinner i Suldal, Rogaland føder langs veien fordi fødeavdelingen i Haugesund sender dem hjem. Det er tre timer reisevei fra Suldal kommune til Haugesund sjukehus.

Suldalsposten og NRK Rogaland forteller om kvinnenes opplevelser.

Til NRK sier overlegen i Haugesund at sykehuset tar geografiske hensyn når det blir vurdert hvem av de fødende som skal sendes hjem. Disse hensynene veier tydeligvis ikke tungt nok når kvinner med nærmere tre timer i bil bak seg får beskjed om å gjøre vendereis. Skal de kjøre helt hjem, for så å returnere til sykehuset vil det bety ni timer reise, kanskje med rier. Det er uutholdelig!

Hvor vanskelig er det for Haugesund sjukehus å finne egnede lokaler der kvinnene og deres ledsagere kan vente på at fødselen kommer langt nok til at de kan få fødestue? Hva med pasienthotellet, barselavdelingen, et tomt kontor?

Praksisen betyr unødig utrygghet og stress for kvinnene og deres partnere. Forskning har vist at stress under en  fødsel medfører større fare for komplikasjoner og intervensjon. Trygghet er smertelindring. Utrygghet gir det motsatte. En fødsel kan være en tøff opplevelse, det er ingen grunn til å gjøre den til en større utfordring.

Kvinnen mister ikke bare trygghetsfølelsen under fødselen, men også i forkant. I stedet for å glede seg til familieforøkelsen går de siste ukene av svangerskapet med til bekymring. Får jeg den hjelpen jeg trenger? Får jeg komme inn på sykehuset? Må jeg føde underveis?

Heidi E. Straume (foto, Suldalsposten) er ei av fødekvinnene som forteller om sin bekymring i innslag på NRK-nyhetene.

Liv laga lurer på om Haugesund sjukehus sørger for at kvinnene har kvalifisert fødselshjelper underveis til – og fra, sykehuset? Ambulansepersonell er ikke kvalifiserte fødselshjelpere. Kvinnene skal ha jordmor eller lege med fødselkompetanse med i ambulansen.

Vi vil gjerne komme i kontakt med brukere i Suldal.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *